Top
 

Arte și meserii. Ambiții și aspirații.

Eram prin generală când am făcut cunoștință cu primul meu calculator. Nu am idee ce marcă era, dar știu că era instalat Windows 95. Era la mâna a doua – dar ce frumos și nou arăta în ochii mei! Nu știam ce să fac cu el, dar noroc că aveam niște prieteni care se pricepeau să umble pe el. Mai instalau câte ceva, mă mai scăpau de viruși și îmi mai dădeau câte o dischetă cu jocuri. Mă uitam la el și mă jucam. Atât știam să fac.

Într-o zi, după școală, m-a chemat o colegă pe la ea, să îmi arate cum “a ei cunostință care se pricepe la calculatoare”, i-a instalat Windows 98 și are mai multe programe și jocuri. Păi să nu văd și eu ce are ea mai nou?

Trigger de ambiție

În fața unui Windows mai nou care suporta mai multe jocuri și programe, punând un mare deget pe desktop (și acum mai comit greșeala asta chiar și după ce mănânc o ciocolată), m-am văzut nevoită să întreb:

 – Ăsta ce e?

– Photoshop se numește. E un program care poate să îți schimbe culoarea părului, culoarea ochilor, să îți pună fluturi și frunzulițe pe pozele tale. E foarte mișto, dar nu prea știu eu să îl folosesc.

– I-auzi, ce tare. Mi-l pui și mie pe o dischetă?

M-am ambiționat tare, am plecat acasă să îl instalez și am zis că o să învăț eu să umblu SINGURĂ în el. Bine, asta după ce am realizat că nu a încăput ditamai programul pe discheta respectivă. Și că eu nu am atâta spațiu pe calculator. Și că nici nu știam să instalez nimic. Detalii… nesemnificative. I-am explicat mamei că îmi doresc și eu un program care să îmi pună frunzulițe și fluturi pe poze și că prietena mea are Windows 98 iar eu sunt o învechită cu 95.

I-am chemat din nou pe “băieții pricepuți”. Mi-au instalat Windows 98 și Photoshop, mi-au facut update la o placă video mai bună și m-am apucat de “treabă”. Mi-a luat câteva zile să deschid o poză și câteva săptămâni să găsesc frunzulițele și fluturașii. Eram cam aTECHnică de fel și îmi propusesem ca atunci când o să mă fac mai mare să schimb situația asta. Așa am ajuns să îmi instalez singură Windows-ul.

Eu VREAU, eu O SĂ ÎNVĂȚ!

De atunci am început să VREAU să fac de toate. Aveam o dorință enormă să VREAU să fac aia, și apoi și pe aia și daca s-ar putea, aș VREA să o fac și pe cealaltă, în același timp cu restul. Părea impresionant că eu VOIAM să fac atât de multe, doar că sinceră să fiu, la finalul zilei nu apucam să fac mai nimic tocmai pentru ca nu știam de ce să mă apuc prima dată. Porneam cu o ambiție colosală care pe parcurs făcea fsss și dispărea. Am auzit că pornirea asta de a face multe lucruri și a le lăsa de izbeliște pe parcurs, e un pattern care îi reprezintă pe vărsători. Și cu toate că e cea mai frumoasă zodie, parcă îmi părea rău că fac parte din categoria aia de oameni care se apuca de ceva și nu termină și pe lângă asta, nu face nici performanță. Simțeam că o iau razna, așa că m-am decis să mă găsesc un mod în care să chem ambiția, să beau o cafea cu ea și să o fac să și rămână până la final.

Eu FAC, eu ÎNVĂȚ

Ușor, ușor, am învățat câte puțin din toate și m-am resemnat ca nu o să pot face performanță prea curând la toate. Într-un final am învățat să folosesc Photoshop-ul. Pe lângă el, chiar și alte programe. Pe lânga alte programe, am devenit și foarte interesată de online și, culmea, foarte ”tech oriented”. Timpul nu o să îmi ajungă să le perfecționez pe toate, însă m-am gândit că îmi trebuie o soluție ca să nu mă deconectez niciodată de la ele.

Am intrat în agenție. Locul ideal unde să pot să nu mă deconectez de tot ce îmi place. Pentru mine a fost paradisul. Puteam sa aleg să fiu in departamentul de creație, că vorba aceea, stăteam bine și cu talentul și cu creația. Aș fi ales și departamentul de digital, the new future, ce bine sună. Dar eu am și un istoric pe client service. Mereu mi-a mers bine pe partea asta de vânzări, de relații cu clientul, aș fi putut să mă fac account. Aveam de unde alege și cu toate astea voiam ceva ce nu exista. Iar voiam prea multe. Dar ia stai, inventez eu un nou departament și un nou post: THE CREATIVE ACCOUNT!

Eu vă zic, acesta va fi postul viitorului în agenție.  Un account creativ care jonglează între mai multe departamente. Un account care poate să gândească și un vizual dacă e nevoie. Să scrie și un headline dacă altfel nu se poate. Un account care să gândească și în offline și în online. Un account interesat de digital care are ochii și mouse-ul fixați pe noile trenduri.

Am realizat că de asta aveam nevoie ca ambiția să rămână cu mine. De un post nou croit după nevoile si dorințele mele. De libertate în a combina skill-uri și know-how în tot ce fac și nu in ultimul rând de a mă îmbunătăți pe mine și pe ambiția care mi-a rămas alături.

Artele și meseriile devin un întreg atunci când sunt combinate cu aspirații și ambiții.

2

Written by: Daniela Lixandru

Hey, I’m Daniela and I turn bad days into good days. I’m in love with advertising, I’m keen on new technologies and I and feel empty inside when I’m..."briefless". So, let me create some amazing campaigns for your company!

Latest comments

Post a comment