Top
 

Trenduri pentru 2016 în video marketing

Internetul. Un ocean informațional planetar unde companiile își lansează la apă campanii de comunicare complexe. Clienții sunt acolo, dincolo de fibrele optice, un câmp de luptă foarte vast pentru branduri, unde bătălia este intensă. Este însă un loc care are avantajul de a beneficia de statistici real-time și de numeroși algoritmi care ajută companiile să se adreseze cu mare precizie publicului țintit.

Conținutul video de pe internet a crescut uimitor în ultimii ani, iar această tendință este permanentă. Vorbind strict de rețelele sociale, adică ținta principală de promovare a companiilor în World Wide Web, cifrele sunt mai mult decât relevante în acest sens. În iulie 2015, Youtube anunța că în fiecare minut sunt încărcate pe site 400 de ore de conținut video. Tot anul trecut, în noiembrie, Facebook a anunțat că are 8 miliarde de vizualizări pe zi pentru conținutul său video. Toate rețelele sociale își prioritizează conținutul video și vor continua să facă acest lucru în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Mark Zuckerberg a declarat anul trecut că în cinci ani majoritatea conținutului de pe Facebook va fi video.

Realitatea este că oamenii consumă aproape cu lăcomie imaginile în mișcare. În aceste condiții, departamentele de comunicare ale companiilor au fost în ultimii ani din ce în ce mai interesate de o astfel de promovare a produselor lor.

Conținutul video nu mai este de mult timp doar un instrument ”nice-to-have” pentru branduri, a devenit un ”must”.  Iată câteva dintre tendințele acestui an în ceea ce privește video marketingul!

Dispozitivele mobile fac legea

În timp ce și-au crescut constant apetitul pentru conținut video, oamenii au schimbat locul unde îl consumă. Tabletele și telefoanele mobile inteligente sunt destinația la care clipurile companiilor trebuie să ajungă pentru a avea succes. Conform statisticilor Youtube, mai mult de jumătate din vizionările de pe această platformă se fac de pe dispozitive mobile. Creșterea din 2015 a fost de 46% raportat la anul precedent, iar 2016 va însemna încă un an cu creștere semnificativă.  Un studiu Adobe a relevat faptul că 40% dintre consumatori spun că un video crește șansele de a achiziționa un produs de pe dispozitive mobile. Ceea ce vor încerca să facă companiile este să adapteze conținutul video la aceste dispozitive. Folosirea rețelelor sociale este foarte utilă în acest scop, în condițiile în care acestea sunt optimizate foarte bine pentru zona de mobile.

Nu doar o unealtă de brand awareness

Mult timp, clipurile au fost văzute de companii ca fiind un mod de a căpăta recunoaștere. Au devenit însă instrumente foarte utile pentru conversie în vânzări. Tocmai de aceea, în 2016, strategiile departamentelor de marketing în ceea ce privește conținutul video vor fi făcute în așa fel încât să aducă un ajutor mare și în cele din urmă un câștig real departamentului de vânzări.

Conținutul se schimbă

În ceea ce privește conținutul video online, accentul se pune de câțiva ani pe entertainment și nu pe clipurile utilitare. Un clip explicativ este conceput pentru a fi util audienței, iar în 2016 companiile vor fi interesate mai mult decât până acum să producă  astfel de conținut video, unul orientat spre informație relevantă oferită publicului și nu neapărat spre amuzament ca până acum.

De asemenea, clipurile vor fi mai interactive, iar una dintre tehnologiile care se vor dezvolta foarte mult în perioada următoare este cea a clipurilor 360˚. Este vorba de acel tip de video care îți permite să rotești imaginea cu mouse-ul și să vezi scena în ansamblul ei.

În aceeași ordine de idei, bradurile vor dori din ce în ce mai mult filmări realizate cu ajutorul dronelor, datorită spectaculozității pe care o oferă unui clip. Bineînțeles, sunt branduri care oferă servicii sau produse ce nu se potrivesc cu o astfel de realizare video, așa că o vor evita.

Lung sau scurt?

Comportamentul utilizatorilor care vizionează clipuri este baza cercetărilor din ce în ce mai amănunțite. Un clip lung îi permite celui care îl realizează să introducă personaje, să creeze o poveste interesantă care să se îndrepte spre o concluzie sau să creeze tensiune mult mai ușor decât unul ceva mai scurt. Pe de altă parte, pe rețelele sociale oamenii nu au prea multă răbdare, așteaptă recompensa imediat. Consumatorii interacționează acolo în special cu clipurile scurte.

Trecând la clasificarea dispozitivelor de pe care sunt vizionate clipurile, ne punem o întrebare. Durata clipului poate fi influențată de device-ul de pe care este vizionat? În mod logic, am putea răspunde că un clip mai scurt va avea succes mai mare pe dispozitivele mobile, în timp ce unul mai lung va fi mai degrabă urmărit de pe un desktop. Surpriza a venit în urma unui experiment făcut de Google împreună cu BBDO New York, OMD Worldwide și compania care produce Mountain Dew. Concluzia a fost că este foarte probabil ca un conținut foarte interesant să-i ofere unui clip mai lung ca durată succes pe dispozitivele mobile. Ba chiar mai mare decât pe cele fixe.

Povestea experimentului este în acest clip.

Mai multe destinații pentru același clip

Clipurile sunt costisitor de realizat, așa că trebuie folosite la maximum. În aceste condiții, dintr-un video inițial se pot realiza mai multe variante pentru diverse platforme, cum ar fi Youtube, Facebook, blog, site sau LinkedIn. În acest mod, investiția se va dovedi foarte profitabilă, plătindu-se o singură filmare și apoi diferite editări ale acesteia, făcute în funcție de mediul în care este prezentată.

Concluzie

Expansiunea video marketingului va continua în 2016, dar și în anii ce vor urma. Modul de filmare va fi adaptat în permanență noilor tehnologii, în timp ce conținutul se va plia și el pe obiceiul de vizionare al oamenilor. Tendința evidentă este aceea că mediul în care vor fi urmărite clipurile din ce în ce mai mult va fi cel al dispozitivelor mobile.

Statistici utile

  • Clipurile din social media generează cu 1200% mai mult share decât conținutul de text și imagini statice la un loc. (SURSĂ: Brightcove)
  • Clipurile încărcate direct pe pagina de Facebook au reach cu 10% mai mare decât cele share-uite de pe Youtube. (SURSĂ: Social Bakers)
  • Companiile care folosesc video pentru promovare își cresc veniturile în fiecare an cu 49% mai mult decât cele care nu folosesc. (SURSĂ: Aberdeen)
  • 70% dintre companii spun că conținutul video produce conversie mai mare decât orice alt conținut. (SURSĂ: Vidyard)
  • 74% dintre millennials consideră că un video este foarte util atunci când compară diverse produse pe care și le-ar putea achiziționa. (SURSĂ: Animoto)
  • De 4 ori mai mulți oameni preferă să vadă un clip despre un produs decât să citească despre el. (SURSĂ: eMarketer)
  • 62% dintre consumatori au o percepție negativă despre un brand care folosește conținut video de calitate slabă. (SURSĂ: Brightcove)
  • 70% dintre cumpărătorii auto care folosesc Youtube ca sursă de informare sunt influențați în alegerea făcută de conținutul video. (SURSĂ: Google)
  • Oamenii vizionează de 11,3 ori mai mult conținut video pe Youtube decât pe Facebook. (SURSĂ: VentureBeat)
Date
26 April 2016
Category
Featured, Trends