
Cum comunici un program de management trainee într-un mod cu adevărat atractiv pentru GenZ?
2023 este anul în care angajatorii de top n-au mai putut evita realitatea generată de piața forței de muncă: GenZ au devenit sursa de talent dominantă. Acest lucru este valabil mai ales pentru programele de pregătire a viitorilor manageri ai companiilor, propuse de majoritatea angajatorilor de top internaționali.
Ce sunt programele de management trainee?
Programe speciale adresate tinerilor profesioniști, dezvoltate de companiile internaționale pentru a genera un flux constant de manageri tineri, care să aducă un suflu nou diferitelor arii ale business-ului. Acestea promit un vector profesional accelerat, susținut prin resurse de diferite tipuri, de la sesiuni de training, la mentorship și posibilitatea de a avea impact în business din prima zi.
Care sunt problemele cu care se confruntă acest tip de programe?
Acestea vin și cu propriul set de dezavantaje care ajung să îi descurajeze pe posibilii candidați: procesul de recrutare se întinde pe mai multe luni, în mai multe etape de evaluare și probe practice. Iar participarea în procesul de selecție nu oferă aproape nimic în schimb, mulți rămânând cu experiența eșecului ca primă lecție de început în carieră.
Ultimii 2 ani au fost marcați de o schimbare demografică față de care angajatorii încearcă să se adapteze: GenZ au ajuns la vârsta la care au devenit candidații ideali pentru aceste programe, deși acestea au fost dezvoltate pentru un profil 100% millenial, de cele mai multe ori.
Cu ce sunt diferiți GenZ față de Millenials, în ceea ce privește programele de management trainee?
- Purpose: Pentru GenZ, promisiunea unui loc de muncă într-o companie internațională nu mai este suficientă, aceștia preferă companiile unde pot avea un impact real.
- Autenticitate: GenZ sunt generația care nu mai crede în comunicarea corporatistă clasică, aceștia favorizând angajatorii care pun în valoare partea reală a ceea ce înseamnă compania.
- Mai tranzacționali: Față de alte generații, GenZ au nevoie să înțeleagă și să primească constant ceva în schimbul eforturilor lor – poate fi vorba de la know-how la validare sau chiar recompense financiare.
Cum am făcut noi o campanie multi-premiată pentru Coca-Cola HBC, ținând cont de toate aceste lucruri?
Am inovat recrutarea și am transformat-o într-o experiență de învățare în sine. Toți candidații programului și nu doar cei admiși au putut participa la webinarii, întâlniri cu manageri seniori, au avut acces la materiale de dezvoltare profesională, și au primit feedback personalizat și consiliere profesională. Scopul nostru a fost acela de a-i face pe candidați să se simtă apreciați și văzuți de către companie, indiferent de admiterea în program. Și pentru ca experiența să fie una completă, am făcut parteneriat cu instituții academice de renume și am oferit chiar și certificări de competență.
Bring your own magic: Noua platforma de comunicare a programului care s-a bazat pe autenticitate, unde principalii actori au fost angajați reali, absolvenți ai programului.
Campania a avut un mesaj cheie simplu: scopul candidaților, odată intrați în program, urma să fie acela de a integra vizunea lor unică în business-ul companiei, propriul lor strop de magie cu impact în direct în tot ceea ce face Coca-Cola HBC.
Cum ne-am asigurat succesul campaniei? Campanie co-creată cu gen Z, triplu testat biometric
Campania a inclus generația Z încă de la începuturile sale. În colaborare cu CEMS (Alianța Globală în Management Education), a fost organizat un workshop unde au participat mai mulți GenZ talentați.
Obiectivul principal al acestui workshop a fost acela de a crea spațiul potrivit pentru discuții constructive cu privire la conceptele noastre inițiale și să ideăm noi abordări care să rezoneze cu adevărat cu acest segment demografic.
Având în vedere utilizarea pe termen lung a direcției vizuale a campaniei, obiectivul nostru a fost să ne asigurăm de eficiența materialelor din punct de vedere vizual, claritatea mesajului și declinabilitatea ridicată pe diverse formate. Toate propunerile vizuale au fost supuse unor teste riguroase cu ajutorul unor instrumente avansate de urmărire a ochilor pentru a optimizarea impactului lor vizual.
Rezultatele?
Campania a fost premiată atât la nivel național, cât și la nivel internațional pentru modul în care a reușit să inoveze procesul de recrutare, într-un fel cu adevărat relevant pentru GenZ. Pe lângă recunoașterea unui număr larg de profesioniști ai industriei pentru inovația abordării, aceasta a reușit să genereze un număr de 6 ori mai mare de candidați decât ne așteptam.
Dar, la sfârșitul zilei, cel mai important lucru este faptul că angajatorul a reușit să ofere candidaților ceva ce niciun alt angajator de top nu a mai făcut până acum: să ofere suportul profesional de care are nevoie orice profesionist la început de drum, pentru toți aplicanții.