Back To Top

Ce are de spus despre români raportul Ipsos cu Predicții Globale, ediția din 2022?

Ipsos a publicat în Decembrie raportul Predicții Globale pentru 2022, rezultatul unei cercetări realizate în 33 de țări, printre care și România. Acesta sondează atitudinile oamenilor față de următoarele subiecte: Covid-19, Mediu, Economie, Societate, Tehnologie, Amenințări Globale și Viziunea asupra anului 2022.

Ne vom concentra pe atitudinile românilor față de aceste subiecte și vom propune diferite explicații pentru acestea.

Covid-19

Doar 41% dintre români consideră probabil ca 80% din populația globală să primească cel puțin o doză de vaccin.

  • O problemă de lipsă de încredere, sau răspuns al informării cu privire la vaccinarea globală, românii se dovedesc pesimiști cu privire la progresul vaccinării în 2022

Mediu

Ce cred românii:

57% consideră că probabil vor exista mai multe evenimente meteo extreme în țara lor, în 2022, pe când doar 27% dintre aceștia se situează la polul opus.

  • Această informație semnalează că românii au început să se îngrijoreze cu privire la schimbările climatice și efectele acestora, chiar dacă se situează sub media globală.

44% cred că cel mai probabil oamenii vor zbura mai puțin decât au făcut-o în 2019. 38% dintre români cred că este improbabil.

  • Românii par prudenți în ceea ce privește utilizarea zborurilor ca modalitate de transport, dar nu este clar dacă sunt preocupați de poluarea cu carbon pe care o cauzează sau și-au internalizat restricțiile de călătorie.

Economie


Ce cred românii:

85% cred că veniturile le vor crește mai încet decât cresc prețurile din țara lor, atitudine cu care se situează pe locul 5 din 33 țări participante la studiu.

  • Este evident nivelul ridicat de îngrijorare cu privire la traiul de zi cu zi care s-ar putea traduce într-o atitudine mai conservatoare cu privire la diferite achiziții

33% cred că este posibil ca piețe bursiere din lume să se prăbușească.

  • Românii sunt, practic, la fel de îngrijorați ca oricine altcineva. Corelat cu creșterea prețurilor, se pare că românii sunt mai îngrijorați de propria situație financiară, decât cea națională pe care probabil o consideră mai stabilă.

Societate

Ce cred românii:

68% cred că este probabil ca zonele centrale ale orașelor în care trăiesc vor redeveni aglomerate pe măsură ce oamenii vor reîncepe să lucreze de la birou, pe când 23% cred dimpotrivă.

  • Românii sunt ușor pesimiști, totuși, dacă ținem cont de media globală. Poate fi vorba despre faptul că s-au adaptat la un mod de lucru hybrid care evită aglomerarea spațiilor sau doar despre faptul că, în contextul actual, este dificil de imaginat o viață ca înainte.

Doar 18% cred că oamenii din țara lor vor fi mai toleranți față de ceilalți, pe când 69% cred că este improbabil să se întâmple.

  • Cu 10% sub media globală, dar ar putea releva o atitudine pozitivă în sensul în care românii sunt conștienți de problemă, dovadă și faptul că se situează pe pozițiile inferioare ale topului, printre alte țări europene, cunoscute pentru toleranța lor.

Tehnologie

 

 

Ce cred românii:

59% cred că din ce în ce mai mulți oameni își vor trăi viețile în lumi virtuale, pe când 31% cred contrariul.

  • Procentajul ridicat arată faptul că românii sunt pregătiți mental pentru tehnologiile digitale care urmează să apară, precum Metaverse.

Doar 27% cred că guvernul lor va introduce reguli stricte pentru companiile mari de tech în 2022, pe când 48% cred contrariul.

  • Acest lucru arată că românii sunt conștienți de posibilele amenințări digitale, dar se simt neprotejați de cei care ar trebui să o facă.

Dezastre globale

Ce cred românii:

Doar 27% consideră probabil că un dezastru natural va lovi un oraș important din țara lor, în contrast cu 44% care cred că dimpotrivă.

38% consideră probabil ca hackeri ai unor guverne străine să cauzeze suspendarea serviciilor IT globale, pe când 36% cred ca este improbabil.

Doar 29% cred că este probabil să fie folosite arme nucleare într-un conflict de oriunde din lume, pe când 47% cred că nu este cazul.

24% cred că este posibil ca o inteligență artificială scăpată de sub control și care nu mai poate fi oprită va crea ravagii globale semnificative, pe când 54% cred că este improbabil.

62% cred că este improbabil că un asteroid va lovi Pământul, pe când 12% cred că s-ar putea întâmpla, totuși.

17% cred că există posibilitatea ca Pământul să fie vizitat de extratereștrii este una reală, pe când 57% nu sunt atât de siguri

  • Toate aceste răspunsuri arată că românii sunt destul de conectați la comunitatea globală cu care împărtășește diferite puncte de vedere, variația regională venind din incidența redusă a unor evenimente precum atacurile cibernetice sau efecte foarte vizibile ale schimbărilor climatice.

Viziunea asupra anului 2022

 Ce cred românii:

80% sunt optimiști că 2022 va fi un an mai bun pentru ei, față de 2021, cu 3% peste media globală.

89% cred că 2021 a fost un an prost pentru țara lor, PRIMA țară din top, în timp ce media globală este la 77%.

88% își vor face rezoluții personală să facă anumite lucruri pentru ei sau pentru alții în 2022, cu mult peste media de 75%.

53% cred că economia globală va fi mai puternică în 2022 în comparație cu 2021, în contrast cu media globală de 61%.

68% cred că 2021 a fost un an prost pentru ei și familiile lor, comparativ cu media globală de 58%.

Key Takeaways

Raportul Ipsos conturează portretul unui român profund afectat de pandemie, clar pesimist față de majoritatea aspectelor din trecut, un român foarte prudent cu privire la viitorul economic apropiat, dar care, cumva, încearcă să fie optimist cu privire la viitor. Majoritatea problemelor românilor din momentul acesta sunt legate de economie, de așteptat pentru o țară care se poziționează în jumătatea inferioară a clasamentului veniturilor europene.

 

Puteți citi întregul raport și metodologia acestuia aici: IPSOS