Back To Top

Pandemia a schimbat piața muncii din România. Ce beneficii oferă companiile pentru a-și păstra angajații

Pandemia a schimbat piața muncii din România, iar sistemul de lucru hibrid va continua și anul viitor.

În plus, specialiștii în resurse umane vorbesc de un nou val de plecări în rândul angajaților. Pentru a-i păstra, multe companii oferă bonusuri suplimentare și în unele cazuri posibilitatea de a lucra de oriunde. Potrivit unui studiu realizat de o platformă de recrutare, aproape 80 la sută dintre firmele din România își vor recompensa angajații de sărbători.


Într-o companie de publicitate, doi dintre cei 20 de angajați lucrează de la distanță. Ziua sunt pe Zoom, iar seara au program de voie. Pentru 2022, compania ia în calcul să aloce un buget special care să le permită angajaților să muncească de oriunde.

„Avem tot mai multe programe de work for anywhere, vrem să permitem colegilor să lucreze chiar și o lună și două remote din diferite țări pe care vor să le viziteze și practic să le permitem să aibă o zonă mai mare pe partea de călătorii. Important este să se logheze în timpul programului de lucru și oricum la finalul zilei să livreze tascurile alocate”, a spus managerul de operațiuni.

Teodora a lucrat mai bine de o lună din Elveția, iar la vară are în plan să muncească din Spania.

„Practic, vacanță și muncă, doi în unu. Mi se pare o perioadă perfectă pentru așa ceva. Depinde de perioadă. Dacă pe timp de vară voi avea mai multă libertate poate să fie Spania sau ceva mai exotic”, a spus Teodora Mihale, project manager.

În schimb, la o companie de recrutare, managerii caută soluții pentru că angajații să petreacă mai mult timp unii cu alții.

„Noi oferim bonuri lunare, dar ne dorim să ne întoarcem pe partea de offline, să facem activități în echipă. Ne dorim să organizăm mai multe activități, în care să interacționăm mai des, cu atât mai mult că noi considerăm că suntem în siguranță. Suntem cu toții vaccinați, unii dintre noi am făcut și doză a treia și suntem un pic mai precauți”, a explicat Ioana Iamhr, specialist în resurse umane.

Și nu sunt singurele beneficii acordate de angajatori. Potrivit unui studiu realizat de o platforma de recrutare peste 77 la sută dintre companii oferă recompense în următoarea perioadă.

Cei mai mulți angajatori vor acorda prime de Crăciun, zile libere suplimentare, pachete de sărbători sau al 13-lea salariu.

Beneficiile spun specialiștii în resurse umane vin în contextul unui nou val de plecări, în rândul angajaților care fac performanță și obțin rezultate bune.

„Motivele sunt legate de infrastructură, de sistemul sanitar și de învățământ pentru copiii lor. Domeniile în care tradițional se pleacă și mai ales acum, vorbim de cercetare și dezvoltare, vorbim de zona de inginerie și zona de servicii financiare foarte bine dezvoltate acolo unde companiile au sediul central”, a spus Leonard Rizoiu, specialist în resurse umane.

Un fenomen asemănător are loc în America, unde oamenii au demisionat din diverse motive, cum ar fi stresul acumulat, epuizarea sau lipsa motivației. Mulți au realizat în pandemie că pot petrece mai mult timp cu familia și au început mici afaceri.

Echipa Minio Studio, într-un reportaj Știrile ProTV

 

Sursa: StirileProTV.ro