Back To Top

[Obsesii part-time] Max Amza (Minio), meșter în războaie stelare și nu numai

Meșter de noapte, pentru că ziua și-o petrece meșterind în DTP, la Minio Studio. Până a ajunge la Minio, Max Amza a trecut prin multe și felurite locuri de muncă: de la un depozit de medicamente la o linie de asamblat televizoare, vânzări, agent imobiliar, mica și marea publicitate la Evenimentul Zilei, editura Egmont, Draftfcb, Mercury360. Și după toate aceste plimbări prin realități diferite, acum 4 ani a mai descoperit un univers. 

Această pasiune mă relaxează, mă scoate din mediul virtual și mă aduce la masa de lucru unde dau naștere diverselor armuri și propsuri văzute prin jocuri sau filme.

Meșteritul său se întâlnește cu publicitatea în punctul în care face schița costumului versus ștanța unui material: ambele necesită mock-up și o gândire exactă, cote și atenție.  

În publicitate

Drumul a fost precum cel făcut de Anakin Skywalker. Primul meu job a fost într-un depozit de medicamente, după care am ajuns pe o linie de asamblat televizoare. Deh, roboții nu se asamblau pe vremea aceea. De aici am ajuns în departamentul de vânzări, iar după 1 an am ajuns agent imobiliar, nu imperial.

Prin 2001-2002 am ajuns pe la Evenimentul Zilei, la mica și marea publicitate – deci primul meu contact cu grafica pe calculator. Aici am avut prima luptă cu cei care făceau machetele de presă prin agenții și care nu respectau cerințele ziarului.

Dorința de a avansa și de a ști mai multe m-au purtat către editura Egmont de unde, după 5 ani de zbor alături de Harry Potter, am aterizat în curtea celor de la Draftfcb, iar apoi la Mercury360. După atâtea galaxii străbătute, mi-am găsit planeta de baștină Minio.

Context & inspirație

Cum a început? Hmmm. De la provocarea unui prieten dacă pot face un blaster, adică acel pistol cu care tot trăgeau trupele lui Vader și nu nimereau nimic. Așa a început totul în acest crafting sau meșterit, cum îi spun eu, iar universal cel care m-a provocat și m-a motivat a fost Star Wars. Acest hobby a apărut relativ târziu, adică acum 4 ani.

Ce a urmat 

Au urmat diverse propsuri și armuri, ba chiar câteva mici comenzi pentru diverși prieteni. Am început să caut pe Internet pentru a-mi face rost de ustensile și de aparate.

Nu am luat lecții sau pot spune că am luat lecții online de la cosplayerii internaționali care postau diverse tips & tricks pe Internet. Dar am învățat singur să meșteresc.

Această pasiune mă relaxează, mă scoate din mediul virtual și mă aduce la masa de lucru unde dau naștere diverselor armuri și propsuri văzute prin jocuri sau filme. Mi-aș dori să se concretizeze într-o mică afacere de props making, un atelier măricel unde să pot ține și workshopuri pentru comunitatea de cosplay din România, pentru că avem așa ceva.

Timp & efort

Timpul acordat este destul de redus în timpul săptămânii. Weekend-urile le împart între familia mea, relaxarea la munte și meșteritul la costumul la care lucrez acum pentru primul Comic Con care se va ține la Cluj, în octombrie.

Partea cea mai grea este costumul actual la care lucrez, acesta fiind de 2.20 m. Este primul meu proiect „uriaș”.

De ce e nevoie

Este important să ai un hobby. Pentru mine acest hobby pot spune că este un medicament. Mă relaxează, mă face fericit, iar cu ajutorul lui îmi fac din ce în ce mai mulți prieteni în țară, dar și în afara ei.

Da, am avut și momente în care am vrut să renunț. Dar prietenii apropiați m-au simțit și au venit lângă mine să mă susțină, iar pentru asta le mulțumesc frumos. Faptul că eu nu le-am spus mare lucru și că i-am găsit în fața ușii mele cu rucsacul în spinare, iar primul lucru spus a fost: „Max, nu renunța, suntem mândri de tine!”. Ce puteam să fac? M-am motivat și am tras de mine să merg înainte.

Descoperiri

Am descoperit mulți prieteni. Mulți oameni minunați care au o pasiune uriașă în a crea, a picta, a coase și a ridica costume din nimic. Sunt mândru că îi cunosc și că le sunt prieten.

Punctul de intersecție

Meșteritul meu se întâlnește cu comunicarea în punctul în care fac schița costumului versus ștanța unui material din agenție. Ambele necesită mock-up și o gândire exactă, cote și atenție. Deci jobul meu m-a ajutat să meșteresc propsuri, iar meșteritul m-a ajutat în gândirea unor structuri 3D pentru client și cum trebuie să le construiesc pentru a putea fi produse și asamblate în producție.

Jobul îmi ia cel mai mult timp din zi, iar meșteritul este fratele vitregit pentru moment. Dar cine știe ce ne rezervă viitorul.

Patience you must have my young padawan –  Master Yoda

Sursa: https://bit.ly/325opZp